دامنه سطح بالا

اگر وب سایت داشته باشید یا در صدد اینترنتی کردن تجارت خود باشید، حتما واژه دامنه سطح بالا یا TLD به گوشتان خورده است. همه افرادی که می خواهند شروع به تجارت الکترونیک کنند، می دانند که انتخاب نام دامنه چه تاثیری در برندینگ و شناخته شدن آنها خواهد داشت. پس برای ورود به دنیای تجارت های آنلاین باید انواع دامنه ها و کاربرد آنها را بشناسید.

در این بخش ما به طور تخصصی درباره دامنه TLD و کاربرد و مزایای آن صحبت خواهیم کرد. اگر هنوز وب سایت خود را تاسیس نکرده اید، این مقاله راهنمای خوبی برای انتخاب نام دامنه برای شما خواهد بود. پس همراه ما باشید.

دامنه سطح بالا یا TLD چیست؟!

ابتدا یک تعریف ساده و سر راست از TLD بیان می کنیم که متوجه شوید دقیقا از چه چیزی حرف می زنیم. به زبان ساده TLD آخرین بخش از یک دامنه است که بعد از نقطه (dot) می آید. گاهی به این بخش، پسوند دامنه هم می گویند. ساده ترین مثال آن هم .com است که همه آن را می شناسند.
اما برای اینکه متوجه شویم چه تفاوتی بین دامنه سطح بالا و سایر بخش های دامنه وجود دارد، باید این تعریف را کمی دقیق تر و ریزبینانه تر دنبال کنیم. در دنیای وب تمامی آدرس های اینترنتی از بخش های مختلفی تشکیل می شوند که این بخش ها به کمک نقطه یا دات از یکدیگر جدا شده اند.
این نقاط به مرورگرها کمک می کنند تا محتوای مناسب را پیدا کنند. افزون بر این، هر بخشی که بین یا بعد از نقاط قرار می گیرد، یک سطح یا level مشخص دارد. این موضوع را با یک مثال بررسی می کنیم. فرض کنید آدرس اینترنتی سایت شما www.my.website.com باشد. در این مثال که 3 بخش و دو نقطه داریم:
• .com بالاترین سطح دامنه
• .website سطح دوم دامنه
• .my سطح سوم یا زیردامنه (subdomain) است.

بیشتر بخوانید
طراحی سایت پزشکی  (قیمت + نمونه کار + سفارش )

این ساده ترین مثال است. وب سایت ها، سطوح مختلف بیشتری دارند که طبق همین تئوری دسته بندی می شود. زمانی که می خواهید وب سایت خود را تاسیس کنید، هر دو دامنه سطح بالا و سطح دوم را انتخاب می کنید. بعد از آن می توانید سطوح پایین تر را هم اضافه کنید. بنابراین دامنه سطح بالا یا TLD مهم ترین نقش را در DNS یا سیستم نام دامنه شما بازی می کند.

آشنایی با 3 نوع دامنه سطح بالا یا TLD

تا اینجا به شکل کلی از دامنه های سطح بالا حرف زدیم. اما در واقع 3 نوع دامنه سطح بالا وجود دارد که هر کدام کارایی خودشان را دارند. در این بخش این 3 دامنه TLD را می شناسیم.

gTLD یا دامنه‌ های سطح بالا عمومی

Generic Top-level Domains متداول ترین دامنه هایی هستند که وب سایت ها از آنها استفاده می کنند. به عنوان مثال .com در این دسته قرار می گیرد. دو دامنه معروف دیگر یعنی .org و .net هم در این دسته قرار دارند.
این دامنه ها برای اهداف خاصی طراحی شده بودند. به عنوان مثال .com مخخف commercial است و .org مخفف organization که به ترتیب برای سایت های تجاری و سازمان های خصوصی و دولتی کاربرد دارد؛ با این حال امروزه هر وب سایتی با هر نوع کاربری می تواند از دامنه های مختلف بدون توجه به هدف آنها، استفاده کند.
علاوه بر این 3 دامنه معروف چند نمونه که کمتر دیده اید هم در این دسته جای می گیرند:
• .xyz
• .biz
• .info

بیشتر بخوانید
نکاتی برای ثبت دامنه وب سایت

البته علاوه بر این دامنه ها، از سال 2011 ICANN مجموعه دیگری از انواع دامنه سطح بالا عمومی را هم معرفی کرد که وب سایت ها می توانند از آن استفاده کنند.

sTLD یا دامنه های سطح بالا حمایت شده

Sponsored Top-level Domains نوع دوم دامنه سطح بالا است که توسط دولت، گروه یا سازمان خاصی پشتیبانی می شود. در واقع وب سایت هایی که از این دامنه ها استفاده می کنند باید از قوانینی که برای آنها مشخص شده است، پیروی کنند. مثال هایی از این دامنه ها را در زیر می بینیم:
• gov. برای سایت های دولتی ایالات متحده
• edu. برای موسسات آموزشی و دانشگاه ها
• mil. برای وب سایت های مرتبط با ارتش در ایالات متحده
• travel. برای آژانس های مسافرتی و وب سایت های خدماتی در زمینه سفر

مقاله مرتبط: نکاتی در خصوص انتخاب نام دامنه

هرچند لیست دامنه های سطح بالا عمومی یا gTLD بسیار طولانی است؛ اما sTLD ها فقط 14 دامنه معتبر دارند که با برخی از آنها در این بخش آشنا شدیم.

ccTLD یا دامنه های سطح بالا کد کشور

Country Code Top-level Domains سومین نوع دامنه سطح بالا محسوب می شود که نشان دهنده موقعیت جغرافیایی و در واقع کشور است. مثال هایی رایج از این دامنه ها عبارت هستند از:
• es. اسپانیا
• us. ایالات متحده
• fr. فرانسه
• uk. انگلستان
• ir. ایران

در این دسته از دامنه ها حدود 312 دامنه قرار می گیرند. این دامنه ها علاوه بر اینکه به بازدیدکننده از موقعیت جغرافیایی کسب و کار خبر می دهند، توسط گوگل هم برای اهداف تجاری وابسته به موقعیت استفاده می شوند. به همین دلیل وب سایت های بزرگ فروش آنلاین مثل آمازون، چندین دامنه سطح بالا کد کشور را برای خود در نظر گرفته است.

بیشتر بخوانید
طراحی سایت سازمان فناوری اطلاعات نیاز به جراحی دارد

هدف از وجود انواع دامنه سطح بالا چیست؟!

اولین هدف از وجود تنوعی که در دامنه های سطح بالا دیده می شود، اطلاعاتی است که دامنه در اختیار موتورهای جستجوگر و بازدیدکنندگان قرار می دهد. به عنوان مثال زمانی که یک وب سایت از دامنه .edu استفاده کرده است، باید انتظار محتوای آموزشی در قالب یک موسسه را از آن داشته باشید.

هر چند در عمل شاید دامنه سطح بالا وب سایت ها ربطی به فعالیت آنها نداشته باشد. از طرفی وب سایت ها برای سودجویی از یک نام معروف معمولا دامنه های سطح بالای متفاوتی از یک برند معتبر را انتخاب می کنند که باید به آن توجه داشت.

آیا گوگل به TLD اهمیت می دهد؟!

پاسخ کوتاه خیر است؛ گوگل بیش از هرچیزی به محتوای شما کار دارد، بدون توجه به اینکه آن را در چه دامنه ای منتشر می کنید. اما استفاده از دامنه سطح بالای کمتر دیده شده می تواند به طور غیر مستقیم روی سئو وب سایت شما تاثیر منفی بگذارد.
در واقع دامنه هایی مثل .com 33 برابر دامنه های کمتر دیده شده، در ذهن مخاطبان شما حک می شوند. بنابراین در زمان انتخاب دامنه باید به این نکته توجه کرد.

آیا می توان TLD سایت وردپرسی را تغییر داد؟!

این کار با تنظیمات ریدایرکت 301 شدنی است. با این تنظمیات تمام اطلاعات و ترافیک ثبت شده شما در گوگل به دامنه جدید، منتقل می شود. اما بهتر است این کار را انجام نداد. چرا که تاثیرات منفی روی سئو وب سایت شما خواهد داشت.

بیشتر بخوانید
نکاتي در خصوص انتخاب نام دامنه

منبع:
https://kinsta.com

خدمات ثبت دامنه

برای اطلاع از تعرفه ها و خدمات وبسایتکس در حیطه ثبت دامنه، به لینک زیر مراجعه فرمایید.

ثبت دامنه